Saur-Mogila

Saur Mogila is met zijn hoogte van 277,9 m het hoogste punt in de DNR.
De omgeving is relatief vlak en geeft een gemiddeld zicht van 30 a 40 km.

 

Tijdens helder is het zicht naar het zuiden zo goed dat de Azov zee die 90 km verder zuidwaarts ligt zichtbaar is.
Om deze redenen was Saur Mogila een strategisch zwaarbevochten punt zowel in de 2e wereldoorlog als in 2014 van de huidige oorlog.

WW2

Van 1941 tot 1943 was de Donbass bezet door Duitse troepen.
Op 17 Juli 1943 hebben de Sovjet troepen een verrassingsaanval uitgevoerd en hiermee een brughoofd van 10 km geslagen inclusief de heuvel Saur Mogila en de naastgelegen dorpjes Stepanivka en Marynivka (deze zijn rechts gelegen tussen de heuvel en de rivier de Mius).

De Duitsers hebben hierop pantser divisies laten aantrekken die verder naar het zuiden gestationeerd waren en de tegenaanval gestart op 29 Juli.
De Sovjets hadden in het dorp Stepanovka echter een sterke verdediging opgezet met anti tank wapens, mijnenvelden en prikkeldraad. De dagen erop volgend volgden zware gevechten waarbij de SS’ers zware verliezen hebben geleden.

De commandant van de zuid flank van het oostelijk Duitse front heeft de order uitgeroepen om de aanval te stoppen omdat de tanks op andere fronten nodig waren, echter de commandant van de tankdivisie stond erop dat de aanval volgens plan uitgevoerd werd. Op 1 Augustus voerden de Duitsers een bestorming uit op  Saur Mogila met artillerie barrages. Onder de bedekking van een rookgordijn heeft de Duitse infanterie hierna de heuvel bestormd, na vele uren van man tot man gevechten hebben de Sovjet troepen zich moeten terugtrekken tot de top.

Vlak hierna waren de omliggende Sovjet infanterie eenheden echter in gereedheid gebracht voor een tegenaanval en met behulp van luchtsteun van de bommenwerpers en machinegeweer vuur was er wederom de strijd rond Saur Mogila. Deze heeft tot de avond van 31 augustus geduurd, waarna de Duitsers zich hebben teruggetrokken uit het gebied.

 

Na de oorlog is het eerste monument op de heuvel van Saur Mogila opgericht met een inscriptie over het aantal verliezen wat het Sovjet leger geleden heeft op deze plek,  23 238 soldaten en officieren.

 

 

In 1960 is er een open competitie opgesteld voor een nieuw monument, op 19 September 1967 het nieuwe monument onthuld.

Dit monument bestond uit een 36 meter hoge obelisk van gewapend beton belegd met graniet.
Binnenin was een klein museum van militair eerbetoon, hierin werden fotokopieën van kranten over de oorlog in dit gebied en de portretten van de soldaten die hadden deelgenomen aan de bestorming tentoongesteld.

Aan de voet van de obelisk stond een 9 meter hoog, gietijzeren beeld van een Sovjet soldaat, gericht op het oosten, met aan zijn voet het eeuwig vuur brandend.

 

Vanaf de voet van de berg naar de top loopt een wijde trap. Aan de linkerkant stond een inscriptie met de tekst

 

Берегите, берегите, берегите мир!
zorg, zorg, zorg voor de wereld!

 

 

Aan de rechterkant staan 4 beeldwerken van 12,5 meter breed bij 3,5 meter hoog.

 

 

 

 

Zij beelden ieder een andere troepenmacht uit: infanterie, tankbataljon, artillerie en luchtmacht.

 

 

 

 

Op de zijdes van de beelden staan de namen van de militaire eenheden die hebben deelgenomen aan de bevrijding van Donbass.

 

 

 

Alle beelden zijn in de oorlog in 2014 beschadigd of compleet vernietigd geraakt.

 

 

 

 

2014

Tussen 5 Juni en 26 Augustus 2014 was deze plek opnieuw het strijdtoneel van een bloedige oorlog.
Het gebied rond Saur Mogila was in het begin onder controle van de militie. Na diverse zware gevechten waarin ze beschoten werden met oa. artillerie en gevechtsvliegtuigen, waren de laatste soldaten van de militie op 7 Augustus gedwongen terug te trekken wegens gebrek aan munitie.

 

Halverwege Augustus hebben de milities echter het dorp Stepanovka weer onder controle weten te krijgen, waardoor een belangrijk toevoerkanaal van de Oekraïense troepen was afgesloten.
Op 21 Augustus hebben de milities het laatste toevoerkanaal van het Oekraïense leger weten af te sluiten en eind Augustus hebben de Oekraïense troepen zich teruggetrokken.

 

 

Herdenking

Elk jaar op 7 september wordt hier op deze heuvel de zware veldslagen die hier gestreden zijn herdacht.

 

Oorspronkelijk was dit een herdenking aan de 2e wereldoorlog, nu is het voor velen ook een actieve herinnering aan de strijd die men soms persoonlijk gevoerd heeft op deze heuvel, een herinnering aan de mensen die men recent verloren heeft.

 

 

 

 

 

De dag was zoals gewoonlijk weer zeer goed georganiseerd zodat jong en oud hun geliefden, landgenoten en Sovjet strijders konden herdenken.

 

Bij de heuvel staat een kapel waar men een kaarsje kan branden.

 

 

 

 

Hier is de herdenking dan ook gestart met een ceremonie van de Russisch orthodoxe kerk.

 

 

 

 

Boven aan de heuvel, bij de restanten van het monument, brandde het vuur weer aan zijn voeten. Helaas nog geen eeuwig vuur, maar wel een symbolische, als teken dat dit vuur slechts tijdelijk te doven is, maar niet voor eeuwig.

 

 

Voor het vuur, op de laatste treden, werden bloemen neergelegd.

 

 

 

 

 

 

Opgevolgd door de traditionele drie saluutschoten.

 

 

Hierna een andere Russische traditie,
het luiden van de bel door de aanwezigen.

 

 

 

Deze heuvel heeft velen doden gezien, veel pijn en leed, enkelen hebben hier hun eeuwige rustplaats. Saur-Mogila is de getuigenis dat men hun vrijheid niet laat afnemen.
Een heuvel met een geschiedenis, een heuvel met meerdere verhalen, een heuvel van vrijheid.

 

Saur-Mogila

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *