Ontkiemende walnoten.

Velen weten dat we om en nabij de 2300 walnoten in potten en zakken met aarde hadden gedaan om te laten ontkiemen. Sommigen van jullie hebben er zelfs al één geadopteerd met het oog op het aanplanten in de vorm van een herdenkingsbos met betrekking tot de MH17 hier in de volksrepubliek Donetsk, ДНР.

Alleen al het feit dat er mensen vertrouwen hebben geschonken in het daadwerkelijk adopteren van een walnotenboom die we aanboden in de vorm van een noot welke we in de grond hebben gestoken vorig jaar, heeft bij mij persoonlijk voor de nodige spanning gezorgd. De bedragen die mensen overgemaakt hebben voor één enkele walnoot zijn absoluut niet mis. De gedachte dat ik in de lente de walnoten uit de grond zou halen om er achter te komen dat ze niet waren ontkiemd waren op leek me vreselijk.

Eergisteren was het hier in Donetsk eigenlijk de derde dag dat het echt lekker lente weer was en ik kon de nieuwsgierigheid niet weerstaan. Per zak zitten er ongeveer een paar honderd noten in aarde en in het totaal staan er dertien van deze zakken. Maar we hadden ook een aantal potten (opengesneden 5liter flessen) met noten in aarde. Ik moest en zou weten wat de toestand was van deze noten, waren ze aan het ontkiemen of niet.

Lekker met mijn handen in de klei en ongelooflijk tevreden met het resultaat. We hadden gerekend op een verlies van 25% en hadden in iedere 5L pot ongeveer 25 á 30 noten zitten. We hebben alle “potten” (zes stuks) omgekeerd en de noten bekeken, ongeveer 10 noten van de plus minus 175 noten weggegooid i.v.m. schimmel. De meeste noten stonden open, een kier van wel een hele millimeter. Deze kieren gaven zicht op de vruchten waardoor we konden zien dat ze daadwerkelijk aan het vervormen/ontkiemen zijn. De grote zakken waarin de meeste noten zich bevinden laten we nog onaangeroerd, maar de controle van de potten heeft ons in ieder geval weer goede hoop gegeven dat de noten in de grotere zakken ongeveer in hetzelfde stadium zullen zitten als de noten die we bekeken hebben.

From Donbass with love.
Ilse en Pascal

Ontkiemende walnoten.

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *