memorial mh17 planecrash Donbass

Nog steeds genoeg resten van de MH17 slachtoffers vindbaar

4 jaar en 1 dag verder en ze liggen er nog steeds……….

Het gaat hier niet om humaniteit, maar om een politiek spel, Nederland en de rest van de wereld erkend de autoriteiten hier niet en daarom onderhandelen ze niet met de DPR.

Zoals Stefan Beck al aankaartte in 1 van zijn laatste artikelen op Novini, een qoute van de pagina van het openbaar ministerie:

“In de afgelopen dagen is vooral op social media veel bericht over de handelwijze van de journalist en ook van de politie. De indruk is wel gewekt dat het gebied in Oost-Oekraïne waar vlucht MH17 is neergehaald vrij toegankelijk zou zijn voor het joint investigation team (JIT). Dat is niet het geval, en heeft te maken met de (inter)nationale regelgeving voor rechtshulp in strafzaken. Immers, de zelfverklaarde republieken DPR en LPR worden niet als autonome staten erkend.”

Echter op de zelfde pagina

“Met contactpersonen in de regio is wel afgesproken dat mogelijk daar gevonden materiaal (waaronder bijvoorbeeld stoffelijke resten van passagiers) kunnen worden ingeleverd. De stand van zaken op dat vlak wordt regelmatig bij hen geïnventariseerd.”

En verder

“Op de crashsite zouden nog altijd overblijfselen van de ramp kunnen worden gevonden. Nu de oorzaak van het neerhalen van het vliegtuig onomstotelijk is vastgesteld, dient het actief zoeken naar wrakdelen geen redelijk strafrechtelijk doel meer.”

https://www.om.nl/onderwerpen/mh17-vliegramp/@97493/mh17-voorwerpen/
http://www.novini.nl/mh17-grote-brokstukken-mh17-nog-op-rampplek/

Het komt er dus gewoon op neer dat men hun schuldvraag bepaald heeft en mensen niet belangrijk zijn.
Voor het onderzoek kon men wel in het gebied komen, met veel problemen, niet omdat ze vanuit de DPR tegen werden gehouden, maar omdat men onderhandelde met Kiev ipv de autoriteiten hier.
Nu de schuldvraag voor hun vastgesteld is, is het gebied opeens niet meer toegankelijk??
Volgens internationaal recht bepaald Oekraïne wie er hier onderzoek kan doen, maar Oekraïne weigert dus schijnbaar om fatsoenlijk met de autoriteiten hier te praten. Hier in de DPR hebben ze altijd open gestaan voor onderzoek. Dus waarom kan dit niet??

Overigens is er nog 1 ding wat mij dwars zit.
Berichten over dat het gebied niet veilig genoeg zou zijn door mijnen.
De voorzitter van de stichting MH17 Pieter Ploeg heeft hier zich zelf al een keer publiekelijk over uitgelaten en ik heb zelf een boze reactie gehad van iemand die beweerd een nabestaande te zijn. Ik zal zijn naam niet noemen, maar ik quote

“Mensen die er niks mee te maken hebben weten niet waarom er niet meer gezocht word. De nabestaanden wel. Wij vinden dat niet leuk. Maar snappen het wel”

“Als er 1 van die zoekers op een mijn stapt. Is het het al niet meer waard is de conclusie van de nabestaanden”

Het gebied ligt daar niet vol met mijnen en het grootste gedeelte is onderzocht en vrijgegeven. Dat hier een angst voor is snap ik ergens nog wel, het is en het blijft een oorlogsgebied waar in 2014 rondom veel gevochten is en het crashsite is zwaar beschoten door Oekraïne nadat de lichamen verwijderd waren.

Maar als dit de reden zou zijn, waarom mag dit niet publiekelijk bekend worden dan??

Waarom is er niet gesproken over een zoektocht gecoördineerd met het OSCE die hier te plaatse zijn met lokale inwoners. Deze hebben in 2014 het gebied ook al uitgekamd en waren toen schijnbaar ook niet bezorgd over mijnen. Zij kennen het gebied en velen vinden het onbegrijpelijk dat er niet meer gezocht is en dat er zowel delen van het vliegtuig als menselijke resten nog steeds hier aanwezig zijn. Patrick heeft gesproken met het OSCE en deze zijn bereid tot coördinatie hiervoor.

Waarom is er niet alles aan gedaan om deze mensen terug te krijgen?
Als het aan Nederland ligt is de laatste rustplaats van deze mensen deels in Nederland en deels in een akkerveld in een niet internationaal erkend gebied.

Het landmijnenverhaal komt ook niet overeen met de officiële versie zoals boven genoemd.
Hoe de nabestaanden dit kunnen verteren is voor mij nog steeds onbegrijpelijk.

Wanneer gaat men nu eens openlijk, eerlijk en oprecht zijn?

Nog steeds genoeg resten van de MH17 slachtoffers vindbaar

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *