Monnikenwerk

 

 

Ondertussen heb ik mij door de eigenaar een groothandel in walnoten laten vertellen dat het vanuit de DPR op dit moment onmogelijk is om walnoten op de export naar Rusland te krijgen, legaal althans. Hij zegt dat het geen problemen oplevert om hier de papieren te krijgen om ze naar Rusland te vervoeren maar dat het problemen oplevert aan de Russische kant van de grens, en gezien we onze vingers niet willen branden aan strafbare feiten en dit verder zullen moeten uit laten zoeken zullen we er iets mee moeten hier in de regio. Sinds de start van het project hebben er al ongelooflijk veel mensen profijt gehad van het feit dat we deze walnoten hebben opgekocht. De afgelopen weken is de deur hier platgelopen door mensen die er dagelijks op uit gingen om walnoten te gaan zoeken, mensen die geen vast werk hebben en dus ook een enorm laag inkomen. Een gedeelte hebben we als hele noten al door verkocht om zelf weer even verder te kunnen en nu het nagenoeg gedaan is met het vallen van de noten bieden we de mensen die willen, aan om de noten schoon te maken tegen wederom een vergoeding. Op deze manier verdienen sommigen nu voor de tweede keer aan de noten die ze zelf gebracht en aan ons verkocht hebben.

Van diezelfde, eerder genoemde groothandel heb ik te horen wat men daar aan de mensen betaald om met de hand walnoten te kraken en ik was ronduit geschokt. Men moet beseffen dat men van het bruto gewicht ongeveer maximaal 45% netto gewicht overhoudt waarvan dan weer onderscheid gemaakt word in verschillende categorieën . Hiervan leveren halve walnoten het meeste op en dan zijn ze ook nog eens in kleur te onderscheiden waarvan de meest licht van kleur, het meeste waard zijn. Over een kilogram noten doet men met de hand ongeveer 20 á 30 minuten en houd men dus minder dan de helft over waarvan uiteraard niet alleen maar, “halfjes” zoals wij ze ondertussen noemen, hier worden ze babatsjka’s genoemd oftewel vlindertjes.

Het zou voor ons voordeliger zijn en meer opbrengen om de noten op dit moment ongepeld te verkopen maar dan zou die groothandel er meer baat bij hebben dan de mensen die nu netjes voor ons de noten pellen. De handel laat ze pellen voor 30 roebel per schoongemaakte kg vlindertjes en 20 roebel per schoongemaakte kg gebroken stukjes. Uit een kg vuil gewicht komt ongeveer 0,12kg vlindertjes tenzij ze er heel handig in zijn dan gaat dit omhoog, het is ook een kwestie van er handigheid in krijgen maar veel hoger dan 150-200 gram vlindertjes komt er niet uit een kg, de rest zijn gebroken kleine stukjes.
Dus om aan 2kg schoon gewicht te komen moet men minimaal 5 kg noten pellen/kraken waar men dus ongeveer tweeëneenhalf uur over doet. Dit staat weer gelijk aan 50 roebel of minder afhankelijk hoeveel vlindertjes men eruit heeft weten te krijgen.

Dit is niet de manier waarop ik wil werken, ik wil dat de mensen beter betaald worden omdat het werk wat door hen gedaan wordt, de meerwaarde creëert. Met de prijzen die de groothandel aan ons bied voor het aanbrengen van gepelde walnoten, kunnen we de mensen 25 roebel per vuile kg walnoten bieden wat dus ruim twee keer de prijs is die men zou kunnen verdienen bij de eerder genoemde groothandel, in onze ogen is dit nog steeds enorm laag voor het soort werk wat ze dan moeten maar we zorgen er op deze manier in ieder geval voor dat de weinige winst die gemaakt word bij de mensen die het werk doen terecht komt in plaats van bij die betreffende groothandel, bij mensen die anders helemaal niets hadden.

Op dit moment zijn er verschillende leden van drie gezinnen druk bezig met het pellen van de noten en wil ik aan iedereen die dit project gesteund heeft laten weten dat we met het kopen en het schoonmaken van de noten minimaal twintig gezinnen hebben kunnen ondersteunen zij het via het aankopen van de walnoten dan wel het laten schoonmaken van de walnoten. Het doel wat we onszelf gesteld hadden om ze op de export te krijgen naar Rusland is helaas niet gehaald en het ziet er naar uit dat dat ook niet gaat lukken dit jaar, maar al met al ben zijn we zelf zeer tevreden over het verloop van het project. Zelf zijn we er niet veel beter van geworden behalve dat we een paar maanden verder zijn en  een enorm mooie ervaring er aan hebben gehad waar we op verder kunnen bouwen.

Dankzij dit project zijn we met enorm veel mensen in contact gekomen en hebben we enorm veel geleerd en nieuwe inzichten gekregen, enerzijds over de zakelijke aspecten, anderzijds over waar veelal de problemen bij mensen thuis liggen. De mensen willen maar wat graag werken maar de meesten kunnen gewoon geen werk vinden omdat het er niet is.

Dit project en de eerdere documentaire die we gemaakt hebben over de MH17 heeft tot nieuwe ideeën geleid en er is een vervolg project in de maak. Op dit moment zitten er ongeveer 2300 walnoten in zakken en potten met grond zodat we deze volgend jaar kunnen uitplanten. Over het gehele idee zal binnenkort een nieuw artikel gewijd worden hier op de website.

Namens de mensen hier bedanken we iedereen die op welke wijze dan ook geholpen heeft, weet dat mensen er werk door vonden waardoor men weer een beetje hoop kreeg.

From Donbass with love.

Ilse en Pascal.

Monnikenwerk

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *