Ik wil jullie graag voorstellen aan een paar van de tieners die meegewerkt hebben aan ons project.

Ik wil jullie graag voorstellen aan een paar van de tieners die meegewerkt hebben aan ons project.
Losha, Dasha, Zhenya en Sasha.
Wegens veiligheidsredenen kan ik helaas geen gezichtsfoto van hun plaatsen, enkel meewerken aan ons project zou hun in gevaar kunnen brengen, hiernaast zijn er nog aanvullende redenen die in de onderstaande tekst duidelijk zullen worden.

Losha is een jonge knul van 14 die ons diep ontroerd heeft.
Een vrolijke, rustige jongen die hier zo af en toe komt pellen. Toen Pascal hem vroeg of hij dit vrijwillig deed of moest van zijn ouders was zijn antwoord dat hij dit zelf graag wou doen.
Een dag later vroeg Pascal uit interesse wat hij nu eigenlijk met zijn verdiende geld wou gaan doen,
zijn antwoord ontroerde ons. Hij gaf het geld aan zijn ouders zodat er een fatsoenlijke maaltijd op tafel gezet kon worden. Iets waar geen enkel kind zich druk om zou moeten maken, echter is dit voor diverse kinderen een dagelijkse realiteit.

Dasha is een vrolijke meid van bijna 14, een jonge meid die eigenlijk onbezorgd met haar vriendinnen hoort te kletsen over de leuke jongens op school.
Echter is Dasha elk vrij uurtje bij ons geweest om walnoten te pellen. In Nederland zouden ze dit kinderarbeid noemen. Echter doet ze dit uit vrije wil, samen met haar moeder om bij te dragen aan het gezin. Er is wel wat inkomen in dit grote gezin, maar niet veel.
Dasha is een meid met veel verantwoordelijkheidsgevoel en zorgt graag voor de hele groep.
Ondanks de taalbarrière pikt ze alles heel snel op en weet precies wat er gedaan moet worden, ze heeft de rest van de groep samen met haar moeder vanaf het begin af aan gestuurd en heeft ons hiermee enorm geholpen.
Het is echt een topmeid die veel in haar mars heeft. Intelligent, spontaan, zorgzaam en nieuwsgierig.

Zhenya is de grote 17 jarige broer van Dasha die samen met zijn zusje en moeder veel uurtjes bij ons heeft doorgebracht.
Een stille jongeman, iemand die alles observeert en in zich opneemt, iemand die altijd eerst aan anderen denkt.
Een vriendelijke, beleefde jongen, een harde werker en ook hij doet dit voor het gezin, voor zijn jongere broertjes en zusjes.
Een slimme jongeman met een enorm verantwoordelijkheidsgevoel, iemand die veel kan betekenen als hij de kans krijgt.

Sasha heeft ook elk vrij uurtje de afgelopen tijd bij ons doorgebracht.
Ook in het gezin van Sasha hebben ze het niet breed en hij werkt keihard om een paar nieuwe schoenen voor hemzelf te kunnen kopen.
Al snel kwamen de leidinggevende capaciteiten bij hem door en was hij de gene die controleerde of alles wel goed werd ingevuld, hierbij aarzelde hij ook niet om ons op de vingers te tikken als wij een fout hadden begaan.
Sasha is een rustige, serieuze intelligente, jongeman van 17 jaar, maar ook vrolijk en spontaan, die niet op zijn mond gevallen is als het er op aan komt, maar toch altijd netjes en beleefd.
Iemand met enorme potentie die met de juiste begeleiding het ver kan schoppen.
Tenminste, als hij niet in de gevangenis beland, deze kans is namelijk aanwezig.
Sasha gaat namelijk elke zomer naar zijn oma in Oekraïne om haar te helpen met de zware klusjes als houthakken.
Echter wordt hij straks 18 en dus dienstplichtig in Oekraïne, mensen die dienst weigeren worden gevangen gezet. Wat zal er met deze goede jongen gebeuren als hij de volgende keer de grens oversteekt om zijn oma te gaan helpen?

Al deze tieners gaan ons aan het hart. Echter ziet hun toekomst er nu nog niet zo heel erg rooskleurig uit. Veel werkgelegenheid is er niet, iets wat voor de oorlog al een probleem was.
Werkgelegenheid creëren is 1 van onze doelstellingen. Hulpgoederen zijn goed en nodig, maar bieden geen permanente oplossing.
Er staat een hele generatie klaar die bereid is om keihard te werken, verstandige mensen die in hun jonge leven al veel levenservaring hebben opgedaan, meer dan zou moeten.

Zij verdienen een kans op een goede toekomst.

 

From Donbass with love
Ilse en Pascal

Ik wil jullie graag voorstellen aan een paar van de tieners die meegewerkt hebben aan ons project.

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *