Het laatste eerbetoon aan Alexander Vladimirovich Zakharchenko

Alexander Vladimirovich Zakharchenko.

Een gedecoreerd militair, een bevelvoerder, een leider, en de president van de Donetsk’s People Republic, nadat hij met 78.93% van de stemmen van de lokale bevolking de verkiezingen in 2014 won.


 

Onderweg met de auto naar het centrum van Donetsk werd al snel duidelijk dat de veiligheidsmaatregelen vandaag flink zouden zijn. De gebruikelijke route die ik normaal neem naar het centrum was niet mogelijk, in de wijde omtrek van daar waar het afscheid voor iedereen zou plaats vinden, was heel het gebied auto vrij, behalve voor de veiligheids- en medische diensten.

Alles was tot in de puntjes geregeld, de opkomst was groot. Deze mensen kwamen niet omdat ze moesten. Ze hadden intens verdriet en wilden respect betonen aan hem die al vier jaar lang vocht voor het gebied waar hij geboren en opgegroeid was en waar hij zijn kinderen groot wilde laten worden, kinderen waarvan hij er vier nalaat.

Hij zorgde met zijn leiding dat mensen zich veilig voelden in de DPR en heeft er voor gezorgd dat bepaalde dingen soepeler verliepen tussen de jonge republiek en Rusland. Hij liet zien dat er aan de stad gebouwd werd en dat er hoop was voor de mensen.

Op 02-09-2018 kwamen de mensen die hem dankbaar waren en in staat waren om naar het centrum te komen,  naar de afscheidsceremonie om op hun eigen manier dankjewel zeggen. Dit vaak in de meest letterlijke zin want zodra hij naar buiten gedragen werd begonnen de mensen massaal te klappen en Spassibo te roepen.

Dit moment liet ook mij niet geheel onberoerd, dit was nogmaals een bevestiging voor mij persoonlijk dat ik de juiste keuze gemaakt heb om hier naartoe te komen.

Het bewustzijn hebbende dat de westerse media alles over de situatie hier, verdraaid naar haar eigen publiek en de wetenschap dat de mensen hier in Donbass dankbaar zijn dat er mensen waren die zich tegen de coup in Kiev hebben verzet, een door het westen georganiseerde coup. De mensen hier, zijn hen, die op welke manier dan ook bijdragen aan de veiligheid van de inwoners van de Donbass dankbaar uit het diepst van hun hart.

Dit zijn nou die terroristen en rebellen waar de westerse media het over heeft. Mensen van allerlei soorten komaf. Rijk, arm, gezond, ongezond, oud en jong. Ik heb hier vandaag mensen van ver boven de zeventig in de hitte vier uur in de rij zien staan om een paar bloemen als respect betoon te mogen leggen. Voor velen was het een beproeving zo lang in de rij te moeten staan maar men deed het omdat men wist wat Alexander Vladimirovich Zakharchenko voor de republiek heeft betekent, hij was een man van het volk en wilde het beste voor de inwoners hier.

Van negen uur ’s morgens tot 1300 ’s middags was er de mogelijkheid om de laatste eer te tonen en afscheid te nemen, de opkomst is gigantisch te noemen. Velen hadden bloemen of kransen meegenomen. De opkomst was zo groot dat toen het bijna 1300 was en duidelijk werd voor de nog steeds in de rij staande mensen, dat niet iedereen zijn of haar bloemen binnen in het opera gebouw kon neerleggen, velen van hen hun bloemen vanaf achter uit de rij naar voren begonnen door te geven. Dit resulteerde in een bloemenzee vlak voor de ingang van het operagebouw.

Het plein en de straten voor het operagebouw vulden zich steeds meer met mensen die de laatste eer hadden bewezen en afscheid hadden genomen, wachtend op het definitieve afscheid en de ceremoniële stoet waarbij de kist op een artilleriestuk zou worden weggereden naar zijn definitieve rustplaats.

Om 1300 exact gingen de deuren dicht en niet veel later kwamen de bloemdragers naar buiten waarop iedereen begon te klappen en  de fanfare begon te spelen.

 

Gevolgd door de dragers met zijn kist waarop het publiek spontaan en gemeend dankjewel begon te roepen, een dankjewel voor wat de democratisch gekozen president voor de jonge republiek heeft gedaan.

Nadat hij op het artilleriestuk was gezet en de stoet in beweging kwam werden er nog steeds bloemen op gegooid in het voorbijrijden, velen waren zichtbaar ontroerd.

 

Enkele straten verder van het opera gebouw is het café gesitueerd waar het onheil zich heeft voltrokken waarbij de president en zijn bodyguard Vyacheslav Dotsenko om het leven kwamen en minister van financiën Alexander Timofeev zwaar gewond raakte.

 

Veel van de mensen togen na de aftocht hierheen om ook hier nog een keer afscheid te nemen en hun eer te betonen, ook hier legden velen hun bloemen neer.

Op de begraafplaats is hij onder begeleiding van familie vrienden en collega`s ten ruste gelegd.
Een laatste militair eerbetoon volgde, 3 saluutschoten, een laatste vaarwel.

Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw en zijn 4 kinderen, zijn verdere familie en vrienden.
Vaarwel meneer de President, Donbass zal U nooit vergeten, de strijd voor de vrijheid, onafhankelijkheid en broederschap zal worden voorgezet

 

Een fotoalbum met alle foto`s van de begrafenis inclusief enkele foto`s van journalisten, alsmede een verzameling van video`s vind u in onderstaande link
https://www.fromdonbasswithlove.nl/photos-funeral-alexander-vladimirovich-zakharchenko/

 

 

Het laatste eerbetoon aan Alexander Vladimirovich Zakharchenko

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *