Droogte

Droogte, het gespreksonderwerp van het moment, iedereen klaagt steen en been.
Het is de schuld van klimaatsverandering zegt de overheid, de CO2 uitstoot.
Echter hoor ik geen politici over de verstening van de wereld en met name Nederland, ik hoor amper een politicus over ontbossing.

Mensen kunnen er wel degelijk wat aan doen, echter op een andere manier dan de overheid ons doet geloven.

Corrosie en ontbossing zijn een zeer groot probleem.
Een zeer groot gedeelte van het water uit de grond verdampt door blootliggende grond. (Til maar eens een steen op, of schuif een stapel bladeren in het bos opzij en je ziet het verschil met blootliggende grond. Deze grond is vochtig, rijk aan wormen en andere insecten, zelfs na een lange droogte.)
In Nederland en vele andere landen beginnen de akkers ook problemen te ondervinden.

Er is al aangetoond dat het aanplanten van nieuwe diverse vegetatie erosie, maar ook modderstromen tegengaat en ondertussen voor een nieuwe lokale inkomsten kan zorgen.

Midden in woestijnachtig gebied in New Mexico VS ligt een zee van groen, niet door een oase, maar door een toevallige manier van opbouw van de omgeving, iets wat na te bootsen is en ook al in veel projecten toegepast is

Woestijngebieden in China worden terug beplant, in Jordanië zijn al hele geërodeerde gebieden terug vergroend en ook in Ethiopië is er een groen gebied ontstaan door de samenwerking van boeren met professor Legesse Negash.

In Jordanië is er ook een boerderij opgestart onder bijna de meest barre omstandigheden die er te vinden zijn, de resultaten waren overweldigend.
Hier een kort filmpje met de resultaten na 4 jaar.

Hier de uitleg over hoe dit project is opgestart

 

Als je jezelf bedenkt dat er boeren in Spanje zijn die 1x per jaar een rondje met de trekker rijden om het veld om te ploegen om zo EU landbouwsubsidie op te strijken terwijl de grond compleet uitdroogt, vraag ik me af waar men toch in vredesnaam mee bezig is.

De bron van dit alles ligt in de landbouw en de manier waarop zowel overheden als consumenten hier mee om zijn gegaan. De massale landbouw, het gebruik van vele gifstoffen, kunstmest, de massale vleesindustrie, het is allemaal funest geweest voor onze planeet.
(Over vernietiging van het bodemleven in een volgend artikel meer)

Echter hebben wij als consument het laten gebeuren. Waarom klagen boeren steen en been dat de consument geen 2e rangs producten willen terwijl veel consumenten zeggen dit helemaal geen probleem te vinden? Waarom voeren overheden beleidsvormen uit die contraproductief werken?

Te veel kijken naar hun eigen portemonnee, hun eigen gezichtsverlies. Zowel particulieren, bedrijven als politiek, iedereen geeft elkaar de schuld, maar men kijkt niet naar de oplossingen die er wel zijn
In plaats van met de vinger te wijzen zouden naar de toekomst van onze kinderen moeten kijken, want als we zo doorgaan zijn voedseltekorten zijn straks niet enkel een 3e wereld land probleem meer.

Gelukkig zijn er pioniers zoals John D. Lui, Geoff Lawton, professor Legesse Negash en vele anderen. Zij zouden een voorbeeld moeten zijn voor ons allen.
Zij zijn de genen die de wereld werkelijk verbeteren en hun kennis met ons delen, het is aan de rest van de wereld zelf om hiervan te leren.

Zoveel delen van de wereld zouden door natuurlijke principes en technieken verbeterd kunnen worden (denk ook aan de algehele permacultuur principes en cobbuilding). Honger zou niet meer hoeven te bestaan, huisvesting zou geen probleem hoeven zijn, modderstromen zouden grotendeels verkomen kunnen worden, oorlogen zouden drastisch dalen.

Maar het is aan ons om perfectie los te laten, de lust naar meer en beter en de waarheid onder ogen te zien.
Wij hebben onze planeet bijna om zeep geholpen en het is nu aan ons om haar te redden.

Droogte

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *