De heerlijke kersensap van baboesjka

De kersen van Baboesjka

Donetsk, DPR, 20-06-2018

Dagelijks zo rond de 30 graden in de schaduw. Iedereen met een huis en een tuin heeft wel meerdere fruit- of notenbomen. Het klimaat is hier perfect voor de heerlijkst vruchten, vers uit eigen tuin of die van de buurman. Meeste huisje hebben “wat ze hier noemen een zomerkeuken” oftewel een klein gebouwtje met daarin de mogelijkheid om gerechten klaar te maken.

Rond deze periode van het jaar is het de tijd van de kersen. Ik kan de keren dat de kinderen een bakje met kersen kregen van één van de buren niet meer tellen. Natuurlijk eet men ervan maar wat ik schitterend vind om te zien is dat men van deze buiten keuken gebruik maakt om alles zelf in te maken, kersen op sap, jam. Als je het proeft dan is het net alsof er een engeltje op je tong piest.

Niet zoals in Nederland dat als je zin in iets lekkers hebt, naar de winkel moet. Nee je pakt een potje wat met liefde gemaakt is door wie dan ook, vaak via grootmoeders recept.  We wonen hier op ongeveer 5 minuten van een klein buurt winkeltje vandaan maar ik kan het aantal fruitbomen niet op 4 handen tellen, Abrikoos, kersen, walnoten, hazelnoten, appels, druiven, ik heb nog net geen bananenbomen gezien of kokosnoten maar mensen wat een weelde zonder het te hoeven kopen.

De heerlijke kersensap van baboesjka

Mijn buurman heeft zijn eigen moeder in huis wonen en ze hebben van de week de kersen geoogst van hun boom. Baboesjka  is daar een dag enorm druk mee geweest met alles te wassen en ontpitten en bereiden, Wat een slechte mensen zijn het hier ongelooflijk. Achtentwintig grote glazen potten van drie liter per stuk, oftewel vierentachtig liter kersen op sap en dit alles van één boom.

Dit alles gaat dan de voedselkelder in om als voorraad te dienen voor als de winter weer intreed en er weinig vers fruit voorhanden is. Enorm energierijk zelf gemaakte producten zonder enige vorm van bestrijdingsmiddelen. Wel veel suiker, heel veel suiker, stond van de week even verbaasd op te kijken toen het oude damentje voor mij in de winkel zes kilogram suiker bestelde.

Als iedereen in Nederland of waar dan ook nu eens een jonge fruit boom zou kopen en deze ergens stiekem zou aanplanten in één van de gemeentelijke perkjes onder het mom van burgerlijke ongehoorzaamheid.

De kersen van Baboesjka

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *